Podcastin takana

Me ollaan Monica, Julia ja Rita kolme kiipeilijää, jotka etsivät Oisko Betaa -podcastin kautta vastauksia kiipeilymaailmasta ja sen ilmiöistä. Olemme kiipeilyn sanansaattajia, kysymysmestareita ja vastaus hunttereita. Ennen kaikkea haluamme kuitenkin kannustaa kaikkia elämään kiipeilyä juuri niin kuin itse haluaa. <3

Monica

Minulle kiipeily on intohimo, vaikka en sitä työkseni teekkään. Kiipeilyhalleilla tapaan lähes poikkeuksetta kiipeilykavereitani ja jään helposti suustani kiinni myös uusien tuttavuuksien kanssa. Oli se sitten betan hinkkaamista tai muuta tekniikkahöpöttelyä. Harrastan myös pariakrobatiaa ja käsilläseisonnan opettelu on ollu tänä vuonna tavoitteenani. Dikkaan myös vaeltamisesta ja retkeilystä. Nämä ovatkin asioita kiipeilyn ohella, joiden perässä olen myös valmis reissaamaan. Harva asia voittaa esimerkiksi Lapin ruskan. Työkseni teen markkinointia IT-alalla. Erityisesti itseäni kiinnostaa digimarkkinointi ja sen mieletön kehitystahti.

Kiipeilyä olen harrastanut noin neljä vuotta 33 koon kengissä. Kiipeilyn alalajeista itseäni kiinnostaa eniten boulderointi. Reissukohteista sydämeni on vienyt Fontsu ja Albasta kiinnostuin enemmän systemaattisen treenaamisen jälkeen kun reitit alkoivat tuntua vähemmän tuskallisilta (hänkki kun ei ole kuulunut omiin vahvuusalueisiini). Albasta löytyy myös mieleenpainunein reittini, joka on Kukutza Iru 6C. Tätä reittiä voin suositella matalista teknisistä reiteistä tykkääville kiipeilijöille. Kiipeän itse tasolla 6B+-6C ja projektoin 7A-reittejä sekä sisällä että ulkona. Toki kiipeilyonnettomuuteni jälkeen olen taistellut “mentaalisentoppausahdistuksen” kanssa ja koitan löytää luottamusta omaan tekemiseeni 5-6A-reiteiltä.

Minut löydät pääosin BK Pasilan Caveltä tai Konalasta, toki myös Instagramista @vikmanmonica.

Oisko-Betaa-Monica
Oisko Betaa – Monica

Julia

Olen luonnossa viihtyvä ja liikunnan parissa pyörivä elämäntapakiipeilijä. Harrastan kaikkea aina kuntosalista geokätköilyyn, mutta eniten aikaa vietän kiipeilyn parissa (työnkin puolesta). Välillä tosin on hauskaa vaan kävellä slacklinella tai hooppailla vanteella.

Kiipeilyreissujen lisäksi on mukava myös käydä vaeltaa Alpeilla tai tehdä Road Trip Jenkkeihin. Reissailu on jees. Kiipeilyä on tullut harrastettua noin viisi vuotta ja greiditaso sisällä pyörii siinä 7A tasolla ja ulkona 6C:ssä. Ulkona en oo niin kamalasti vielä projektoinut, mutta useita hyviä seiskan projekteja on to do -listalla.

Vahvuuteni kiipeilyssä on tekniikkaa ja voimaa vaativat reitit. Mitoiltani oon 161cm pitkä ja apina indexini on -1,5cm. Ei sillä juhli, mutta ei se ole estekkään.

Paljon on ollut upeita reittejä matkan varrella, mutta maisemiltaan ehdottomasti kaunein oli Malibu Beachilla, Californiassa. Reitti ei ollut greidiltään kuin max 6A ja yläköydellä kiipesin. Muita mieleenpainuvia oli Tampereen hienoimmalla kivellä Moose fart -niminen 6C. Reitti oli kiivettävä jo pelkän nimen takia. Kolmas löytyy yhdestä mun lemppari kohteesta, nimittäin Affikselta. Booty drag 6C, ai että sitä kattoa ja hänkkiä! Nää reitit jäi mieleen, kun ne oli lyhyelle huomattavasti helpompia.

Sisällä muhun useimmiten törmää HKK:lla, BK Isatiksessa tai KiipeilyAreena Kalasatamassa.
Mulla on myös kaksi kissaa ja koira. Ig: @yoda_climbing

Oisko-Betaa-Julia
Oisko Betaa – Julia

Rita

Mulle kiipeily on mindfulness-hetki, jolloin aivotyöskentely arjesta loppuu – välillä se on yksinoloa, mutta yleensä kiipeily merkitsee kavereiden tapaamista. Meillä on oma “bouldaamisiin” -jengi, jonka kanssa olen kivillä viettänyt parhaita hetkiäni. Ihailen ihmisiä, joilla on kova itsekuri treenaamiseen (itsellä ei ole sitä, ainakaan systemaattista sellaista). 

Aloitin ulkoboulderoinnin Fontsussa, kun muutin sinne vuonna 2018. Ostin oman kiipeilypakun Mowglin 2019 syksyllä ja reissasin sillä 8 kuukautta ympäri Eurooppaa, ja tietty kotosuomea. Noina ulkomaan aikoina opiskelin samalla Oulun yliopistoon tietojenkäsittelytieteitä, järjestin Fontsuun Women’s Bouldering Festivaaleja ja kirjoitin Kiipeily-lehteen. Rakastan Lofootteja ja Fontsua.  

Suosikkireittini: 

Nykyään asun Helsingissä Väinö-koirani kanssa ja nautin yksinkertaisesta elämästä;  vakituinen duuni, opintoja sekä tämä podcast. Niin, ja boulderointia tietenkin. Kotihallini on Skey eli vanha kunnon Cave, joka löytyy Pasilasta (Bk:n vierestä). Ulkona projektoin 6C-7A reittejä, eli en ole vielä kova kiipeämään. Ig:stä löydät mut nimellä rita_nosensetoclimb.

Oisko Betaa – Rita

Olet enemmän kuin tervetullut meidän mukaan! Löydät meidät myös instagramista @oiskobetaa. Käy lukemassa Oisko betaa -podcastin syntytarina niin saat tietää, mistä kaikki lähti liikkeelle.

Vastaa