Anna Liina Laitinen ja sporttikiipeily

Jakso on tehty kaupallisessa yhteistyössä Camun kanssa.

Saimme tähän jaksoon studiovieraaksemme Anna Liina Laitisen, jonka kanssa kurkistamme sporttikiipeilyn maailmaan. Lisäksi keskustelemme Annan omista sendeistä ja kokemuksista ammattikiipeilijänä. Tämän pienen, mutta äärettömän vahvan ja taitavan naisen tikkilistalta löytyy muun muassa viime kaudella tikattu Syncro (8C+). Listalla on myös useita muita upeita linjoja aina koti Suomesta Californian Red River Gorgeen asti. Jakson alussa meille selvisi myös, että hänen oikea nimensä on Anna, ei Anna-Liina, vaikka moni hänet sillä nimellä tunteekin. Anna Laitisia on hänen ikäluokassaan useampia, jonka takia hänet nykyään löytää sosiaalisesta mediastakin pääsääntöisesti nimellä Anna Liina Laitinen.

”Se oli todella yleinen nimi. Lukiossa muistan, kun olin koulussa Anna Laitinen numero kolme. Sitten kun perustin instagramin ja piti jollain erottua, niin musta tulikin Anna-Liina ja se jäi sitten porukoiden mieleen.”

Red River Gorge, Annan lempipaikka maan päällä. Kuva: Colette Mclnerney

Jo nuorena Anna päätti, että hänestä tulee kiipeilijä. Tuohon aikaan ei Suomesta löytynyt hyvää väylää aloittaa kiipeilyä, joten hän harrasti intohimoisesti mm. lumilautailua ja myöhemmin telinevoimistelua. Lukioikäisenä Anna matkusti perheensä kanssa laskettelemaan Alpeille, missä hän rakastui vuoriin. Jossain vaiheessa hän huomasi Helsingin Kiipeilykeskuksella köysikiipeilyn alkeiskurssin, jonne ilmoittautui serkkunsa kanssa. Pienten väärinkäsitysten summana Anna kuitenkin onnistui ilmoittamaan vain itsensä kurssille, mutta tästä lähti kaikesta huolimatta käyntiin harrastus, joka nykypäivänä on hänen ammattinsa.

Eniten Anna on kiivennyt sporttia ja boulderia, mutta nyt hän on kokeillut enemmän siipiään myös trädikiipeilyssä. Trädi aka traditional climbing tarkoittaa kiipeilyä kallion halkeamia pitkin, käyttäen varmistuspisteinä mm. kiiloja ja camuja, jotka asennetaan halkeamiin.

Anna Olhavalla kiipeämässä trädiä.

Annan sponsoreista löytyy mm. La Sportiva Finland, Mountain Hardware, Black Diamond sekä Fazer Aito.

Yksi hänen mieleenpainuvimmista reiteistä löytyy Espanjan Olianasta, jossa myös allekirjottaneista Rita, törmäsi Annaan. Reitti on nimeltään Joe Cita ja greidi tällä reitillä on 9A.

”Kelit oli todella epävakaiset ja joutui useamman päivän odottamaan reitin kuivumista. Reitti meni yhdellä levolla noin kahdeksan kertaa ja hyviä yrityksiä pystyi antamaan vain yhden päivässä reitin pituudesta johtuen. Henkiset paineet olivat kovat, sillä päivät vähenivät ja näimme sadekartasta uusien sateiden tulevan, säät lämpenivät ja sain työstämisestä vielä tenniskyynärpään. Hyppäsin reitille juuri ennen koronan alkua 2020, mutta kruxiote oli hajonnut. Buu.”

Joe Cita, 9A, Oliana.

Näimme viime kaudella myös Annan erittäin tunteita herättäneen sendin Syncroon (8C+). Reitti ei ollut vaikeimmasta päästä neidon tikkilistalta, mutta se symboloi hänelle niin paljon muuta. Vuosia kestänyt vammautumisten rumba oli tullut päätökseen ja Anna koki itsensä vahvemmaksi kuin koskaan.

Tästä voit katsoa Joonas Sailarannan kuvaaman videon sendistä: Syncro 8C+

Mikäli et ole vielä päässyt sisälle liidaamisen jännittävään maailmaan, niin suosittelemme käymään liidikurssin jonkun kaupallisen toimijan/hallin toimesta. Liidikursseja löydät mm. Helsingin Kiipeilykeskukselta ja KiipeilyAreena Salmisaaresta. Kun olet käynyt kurssin ja saanut tarpeeksi tuntumaa liidaamiseen, on aika siirtyä kohti ulkokallioita. Ulkokallioilla toimimista varten suosittelemme käymään esim. edellä mainittujen toimijoiden järjestämällä kalliokiipeilyn peruskurssilla, jossa opetellaan mm. ankkureiden tekeminen.

Osta 6 kpl jatkoja, saat ne pakettihintaan. Tarjous voimassa Camun myymälässä ja verkkokaupassa camu.fi.

Ulkona liidaamiseen tarvitset mm. oman köyden, jatkoja, slingejä ja sulkurenkaita. Nämä kaikki löydät Camusta, kätevästi yhdestä paikasta. Voit nyt myös hyödyntää Camun pakettitarjouksen jatkoista!

Lisää luettavaa:

Vastaa