Jakso on tehty kaupallisessa yhteistyössä Camun kanssa.
Kakkoskauden ensimmäisessä jaksossa Oisko Betaa -podcast pääsi tutustumaan jääkiipeilyn maailmaan. Vieraaksi jaksoon saimme Enni Bertlingin, joka kiipesi kolmanneksi jääkiipeilyn maailmancupin osakilpailussa Pekingissä (2019) ja neljänneksi MM-kisoissa (2019) Venäjän Kirovissa. Hän toimii myös Suomen jääkiipeilyjoukkueen edustajana jo viidettä vuotta. Kun kysyimme Enniltä miksi kiipeät ja mikä on sinun arkiminäsi, vastaukseksi saimmekin: ”En ole sitä, miksi kiipeän, kyseenalaistanut enää 20-vuoteen, kiipeily on minulle elämäntapa ja intohimo. Näin ollen koen myös, että minulle arkiminä on kiipeilyminä”.

Jakson sanoman pystyisi hyvin tiivistämään yhteen lauseeseen: ”Suuntaa kohti omia kiipeilyunelmiasi.” Tämän lisäksi Enni kuitenkin nosti hienosti esille asioita myös luonnossa kiipeilystä, treenaamisesta ja jäällä kisaamisesta; Luonnon jäillä kiipeilyssä kannattaa aina pitää järkipäässä ja edetä sopivalla tahdilla. Kaikki köysikiipeilyyn liittyvät taidot tulee opetella kunnolla ja niin, että tekeminen tuntuu turvalliselta.
Jäätä kun lähdetään kisaamaan, niin kaikki tehdään täysillä treenaamisesta itse suoritukseen. Jääkiipeilykisoihin liittyen usein nouseekin esiin kysymyksiä siitä, onko lajin kisaaminen turvallista. Ennin mukaan vastaus on kuitenkin kyllä ja näin on syytä ollakin kun kyyseessä on kilpaurheilulaji. ”Ei taidettaisi Maailmancuppeja kovin pitkään järjestää jos kisoissa kuolisi jatkuvalla syötöllä jengiä” Enni naurahtaa.

Extra: Julia jäällä
Julia on käynyt testaamassa jääkiipeilyä muutamia kertoja Pirunkalliolla noin nelisen vuotta sitten. Kokeiluun hän pääsi Mosa Climbersin kautta, mutta järjestäjänä toimi Adventure Partners. ”Muistelen, että hintaa taisi kokeilulle tulla 60e luokkaa, joka piti sisällään tarvittavat varusteet kuten hakut, jääraudat ja köydet.” Julia on käynyt kokeilemassa jääkiipeilyä myös kaveriporukan kesken, joten ei sinänsä tarvitse olla minkään seuran jäsen, jotta lajia pääsee lähestymään.

Pirunkallio ollaan valitettavasti jouduttu sulkemaan jääkiipeilijöiltä, siellä sattuneen onnettomuuden vuoksi. Onnettomuus ei liittynyt mitenkään jääkiipeilyyn, mutta riskitekijöiden vuoksi kaupunki ei enää jatkanut vuokrasopimusta seinämälle. Nykyään Adventure Partners järjestää jääkiipeilykokeiluja Nuuksion jääpuistossa.
Julia suosittelee kaikkia adrenaliinia kaipaavia ja rohkeita kiipeilijöitä testaamaan jääkiipeilyä. ”Tämän lajin parissa pääsee aivan uuteen kiipeilymaailmaan kun mitkään tekniikat, joita aiemmin on oppinut eivät päde jäällä. Jääkiipeily on todella erilaista verrattuna muihin kiipeilyn alalajeihin.” Julian mukaan lajia on helppo lähestyä kun heti ei tarvitse ostaa omia kamoja, vaan ensin voi käydä kokeilemassa onko tuo edes oma juttu.
”Tämän lajin parissa pääsee aivan uuteen kiipeilymaailmaan.”

Kiipeily itsessään oli Julian mielestä suht helppoa ainakin yläköydellä varmistettaessa. Enemmän se on hänen mukaansa kiinni uskalluksesta. Jään liidaamisesta Julialla ei ole kokemusta, joten hän ei pysty aiheesta meille kertomaan. Jakson pohjalta jos tähän poimii Enni Bertlingin kommentteja, voisi nostot olla liidaamiseen liittyen seuraavanlaisia: Jäätä liidatessa varmistuksia laitetaan, jotta kiipeilystä tulee turvallista. Luonnonjäällä kiivetessä kannattaa kuitenkin edetä itselleen sopivalla tahdilla eikä lähteä yrittämään maksimisuorituksia kuten esimerkiksi sporttikiipeilyssä on tapana. Jää ei ole elementtinä yhtä solidia kuin kivi ja koskaan ei voi tietää, millä hakun iskulla jää murtuu. Kokemuksen karttuessa oppii kuitenkin arvioimaan mm. mihin kohtaan hakulla kannattaa lyödä, mihin raudoilla potkaista ja mihin laittaa ruuvit, joka tekee lajista kokoajan turvallisempaa.
”Jäätä lähdetään liidaamaan sillä mentaliteetillä ettei tiputa ainakaan siksi, että on liian pumpissa.”
Enni Bertling
Julian ja Ennin kommentien pohjalta voisi päätellä, että jääkiipeilyä kannattaa käydä kokeilemassa jos haluaa tikata listaansa täysin uuden kokemuksen!
Kaipaatko lisää luettavaa?
- Myös vuorikiipeilyssä edetään jäällä.
- Aina on hyvä pysyä perillä sanastosta.
- Miten kiipeilyä treenataan?

Maailman matkaaja ja kokemushuntteri, joka viihtyy kiipeilykengät jalassa ja nurinkurisissa asennoissa – toisin sanoen kiipeilijä, akrobaatti, digimarkkinoija ja kiipeilypakun omistaja.