Jakso 10: JouluAlba

Jakso ja blogi on tehty kaupallisessa yhteistyössä Camun ja Padadisen kanssa.

Tässä jaksossa joulupukin reki lennätti meidät ajassa vuoden verran taaksepäin. Päädyimme muistelossamme Espanjan ihanille hiekkakiville, boulderoinnin paratiisiin nimeltään Albarracín, joka on monille tutummin “Alba”. Alban ihana hiekkakivi, sisäkiipeilymäiset reitit ja softimmat greidit houkuttelevat kiipeilijöitä pitkin maailmaa palaamaan aina uudelleen ja uudelleen tuonne kiipeilyn toiseen mekkaan. Itseasiassa me allekirjoittaneetkin näimme viime jouluna Albassa! Näin ollen päätimme (näin koronan keskellä) tässä jaksossa muistella hieman omia reissujamme aina majoituksista tikkilistoihin asti. Tästä jaksosta voit poimia vinkkejä omaa reissuasi varten.

Jouluaatto 2019 & Kukutza Iru, 6C

Muutama sana Albasta

Albarracín on pieni kylä, joka sijaitsee Espanjassa Teruelin maakunnassa. Sijainniltaan se osuu aika hyvin Madridin, Barcelonan ja Valencian väliin, joka tekee sen saavutettavuudesta helppoa useammilta eri lentokentiltä. Väkiluvultaan Alba on suhteellisen pieni paikka, pääluku siellä on vain vähän reilu 1000! Veikkaammekin, että tämän kokoisessa kylässä kaikki ovat jonkin sortin “Ulla Taalasmaita” ja tietävät toisistaan kaiken.

“Albarracín, also known as the ”Spanish Fontainebleau”, is a sandstone bouldering paradise.”

27 crags

Matkustaminen ja majoitus

Helsinki-Vantaalta Albaan lähdetään suuntamaan useimmiten joulukuun puolenvälin tiennoilla. Lennot laskeutuvat lähtökohtaisesti joko Barcelonaan tai Madridiin. Lentokentiltä alle otetaan useimmiten vuokra-auto, joka helpottaa liikkumista myös Alban kylästä eri sektoreille. Kummalta tahansa kentältä ajelee perille asti noin kolmisen tuntia. Toki porukkaa saapuu Suomesta Albaan myös junilla tai matkailu-autolla. 

Niin sanottu “vanlife-porukka” majoittuu useimmiten Mirador –parkkipaikalla, joka on myös tunnettu nähtävyys Albarracínissa. Se onkin hupaisaa kun turistit tulevat ihailemaan kauniita maisemia kyseiselle parkkipaikalle samalla kun “kiipeilypummit” kömpivät esiin koloistaan. Toki läheltä Alban kylää saa vuorattua myös Airbnb-asuntoja, mökkejä tai vaikkapa vanhan juustotehtaan yläkerran isommalle köörille. Läheltä sektoreita löytyy myös Sandstone Guesthouse, joka on erityisesti kiipeilijöiden suosima majoituspaikka. Ei siis telttamajoitukseen tarvitse lähteä jos ei kuulu tähän “vänijengiin”. Lämpötila öisin saattaa kuitenkin dropata miinuslukemiin.

Mirador -parkkipaikka on vanlife-porukan kokoontumispaikka

Sektorit ja reitit

Albasta löytyy kymmeniä erilaisia sektoreita ja tuhansia kiivettäviä reittejä. Jokaiselle löytyy siis varmasti jotakin! Jos esimerkiksi ääripäitä lähtee miettimään niin Techos sektorilta löytyy upeita kattoreittejä kun taas Tierra Mediassa pääsee nauttimaan sormikkaista krimppiralleista. 

Tiukkojen kiipeilypäivien jälkeen on hyvä hoitaa kipeitä lihaksia ja niveliä ClimbOnin Ridiculous pastella. Camu.fi

Vaikka viime joulun reissusta Ritalla oli lobotomia, Julia kiipesi vain määrää ja Monica tikkaili vanhoja projekteja niin kyllä sieltäkin muutama mainitsemisen arvoinen reitti jäi hampaankoloon. Tässä muutamia ideoita reissuun lähtijöille:

  • El Ovni 7A, Champinones 
  • Travesia don pepo short 6B, Cabrerizo – Tarjolla myös pidempi versio, joka nostaa greidin 7A:ksi
  • La morrena 6C, Parking
  • Techo de menos 6C, Arrastradero – klassikko katto!
  • El reloj del arena 7A – knoppitietoa: Suomeksi tiimalasi.
  • Kukutza Iru 6C – paljon puhuttu!
  • Zig zag 7A
El reloj del arena 7A

Milloin mennä ja mitä tehdä?

Albaan suunnataan usein joulun tienoilla ja siellä nautitaan myös uudenvuoden vaihtumisesta. Jouluaattona kiville heitetään tonttulakit päähän, illalla syödään hyvin ja nautitaan mielettömästä seurasta. Uutena vuotena kokoonnutaan useimmiten torille vaihtamaan vuotta koko kylän ja suomalaisten kiipeilyturistien voimin. Jos sattuu päätymään majoituksensa kanssa johonkin Albaraccinin pienempään kylään saattaa päätyä vielä uudenvuoden pirskeisiin yönpikkutunneilla. 

Vinkki: Kun menette kauppaan niin kana on sitten espanjaksi pollo. Useimmiten pakastealtaista löytyy myös eläimestä kuva niin tiedät mitä ostat. Jakson aikana selviää, miksi tämä on tärkeä tieto. 😀 

Pidemmillä reissulla on usein mukavaa ja jopa tarpeellista pitää välipäiviä. Keräsimme kokoon muutamia vinkkejä, mitä Albassa ja lähiympäristössä voi tehdä tällaisina päivinä. Monica mainitsikin jo aiemmassa jaksossa reippailusta eri sektoreiden välillä. Eli luvassa on uusien reittien ja projektien bongausta. Tämän lisäksi Alban lähiympäristöstä löytyy myös erilaisia vaellusreittejä, joihin voi käydä tutustumassa. Yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä Albarracinissa on muurit, joiden päältä näkee koko kylän yli. Varmasti kaikki Albaan matkustavat ovat käyneet ihastelemassa sieltä upeita maisemia. Shoppailemaan ja muutenkin ruokakaupoille ajetaan pääsääntöisesti Terueliin, josta löytyy huomattavasti enemmän tarjontaa. 

Vielä muutama käymisen arvoinen paikka:

  • La Zahora, Kiipeilybaari, johon kokoonnutaan iltaisin syömään ja juomaan. Telkkareista pyörii kiipeilyvideoita ja ympärillä lukuisat kiipeilijät muistelevat päivän saavutuksiaan.
  • Kiipeilykauppa Sofa Boulder on todella sympaattinen mesta. Sieltä saa ostettua kiipeilytarvikkeita ja vuokrattua pädejä. Padadise toimii sieltä käsin.
  • Pizzeria Monty, josta saa ehdottomasti Alban parhaat pizzat!
Padadise toimii Albassa Sofa boulderin yhteydessä. Pädit voit vuokrata raahamisen sijaan!

Kiipeilijän tarina

Projektoin about maailman hienointa reittiä about maailman hienoimmilla paikalla, Saltimbanquita. Yksittäiset muuvit oli hierottu kasaan, päivä kääntymässä kauniiseen iltaan. Otin reippaaseen tahtiin uutta ja uutta yrkkää, mun betaan kuului superherkkä huukki, joka piti saada just oikeaan paikkaan. Yritin ja yritin, mut aina huukki lipsahti tai joku muu meni pieleen. Varmaan kolmannenkymmenennen yrityksen kohdalla huukki viimein piti. Spottaaja oli vahva ja mukavan lähellä, joten tuntu siltä että voi rauhassa tippua vaikka pää alaspäin. Oli täydellinen auringonlasku ja tuntui mahtavalta päästä eteenpäin, vikaan dynaamiseen muuviin. Jalat lipsahti irti, mut onneks kohteena oli kahva, josta ei vaan voinut tippua. Otin hyvän svingin, joka päättyi turvallisesti spottaajan untuvatakin rintamukseen. Toppasin reitin kyllä, mut piti tulla seuraavana päivänä oikeesti kiipeemään se vielä. Reitin kiipeäminen oli niin nautinnollista, ettei muutama lisäyrkkä ennen oikeeta sendiä ees haitannut.” 

Nimetön boulderoija

Kiitokset kaikille, jotka olette olleet todistamassa Oisko Betaan ensimmäistä tuotantokautta! Otamme jatkossakin kuuntelijoiden toiveita aktiivisesti huomioon. Ensi kaudella tuleekin ulos oikein kivasti teidän toivejaksoja. Erityiskiitokset vielä Camu, Padadise ja Krash kun olette olleet mukana mahdollistamassa meidän olemassa oloa.

Psst. Muista Camun alekoodi oiskocamu, jota voit hyödyntää jouluaattoon asti kaikkiin kiipeilykamoihin ja vaatteisiin. Toimii camu.fi verkkokaupassa tai voit kassalla kuiskata ”oiskocamu”.

Stay tuned! –  Kyllä me tiedetään, ei mekään malteta odottaa paluuta takaisin linjoille! <3

Lisää luettavaa:

Vastaa