Jakso ja blogi on tehty kaupallisessa yhteistyössä Camun ja Padadisen kanssa.
Sanja Collin on erittäin monipuolinen ja dynaaminen kiipeilijä, joka osaa kääntää heikkoudet vahvuudekseen. Sanja on Kiipeilyurheilijoiden urheilija ja muun muassa vuoden 2019 Boulderoinnin Suomen Mestaruuskilpailujen pronssin haltija. Hänet tunnetaan erittäin ahkerana treenaajana. Saimme Sanjan hänen lepopäivänään Oisko Betaa -podcastin studioon keskustelemaan kanssamme kiipeilyn treenaamisesta. Yksi tärkeimmistä asioista treenaamisessa onkin palautuminen, ja hänen ihanteellinen palautumispäivä menisi kävelyn tai kevyen juoksun parissa, vaikka välillä tekisi mieli vain loikoilla sohvalla.
Sanja, opiskelee Helsingin yliopistossa maantiedettä ja vielä hetki sitten hän valmensi junnuja, jota ehti tehdä viitisen vuotta. Sanja treenaa sisällä enemmän boulderia ja hänet voikin bongata projektoimasta yläseiskoja Scarpa Furia S tossuissaan niin Salmisaaresta, Redistä kuin BK Espoosta. Toki pitkät köysireitit ulkomailla ovat ”the thing”. Esimerkiksi Sanjan sydäntä lämmittää Kalymnoksen ja Siuranan reitit. Silti yksi reitti on ylitse muiden, ja se on 8An reitti Pren Nota Siuranassa.
Sanja päätyi ensimmäisen kerran kiipeilyseinälle vuonna 2012 kun hän osallistui Kiipeilyareenan kesäleirille ollessaan 15 -vuotias. Puoli vuotta treenaamisen jälkeen Peter Hammer ehdotti jos Sanja osallistuisi junnujen PM-kisoihin. ”Kisoissa tuli pahasti turpaan, muttei sen kummemmin traumoja jäänyt, vaikka olikin raju kokemus” Sanja naureskelee. Vuonna 2016 Sanja aloitti tavoitteellinen kiipeilyn vuonna 2016 Oskari Skyttan valmennuksessa.
Mieleenpainuvimmat kisat olivat opiskelijoiden MM -kisat Pratislavassa vuonna 2018. Oli vaikuttavaa kiipeillä oikeesti todella kovien kiipeilijöiden kanssa samoilla reiteillä. Sanja kertoo rakastavansa kisaamista ja se on juuri sitä, mitä hän haluaa tehdä. ”Kisoissa pitää pystyä toimimaan paineen alla eikä voi jäädä murehtimaan jos ei onnistu vaan pitää pystyä kääntää asenne suoritukseen. Finaaleissa on aina niin hyvä fiilis ja jengi kannustaa!” Sanja hymyilee kun palauttaa mieleensä kilpailutilanteet.
Aina kun on mahdollista, Sanja kilpailee Boulderliigoissa ja Suomen mestaruuskisoissa. Hän on ollut myös kisaamassa Pohjoismaiden mestaruuksissa. Kun hän osallistui boulderoinnin World Cup kisoihin, oli silloin ideana mennä vain hakemaan kokemusta ja nähdä millainen taso siellä on – ja taso on todella kova.
Treenaaminen
Treeniohjelmat vaihtelee Sanjalla kausittain – riippuen siitä, mitä varten treenataan. Hänen ohjelmiin kuuluu peruskestävyys, perusvoima sekä maksimivoima. Jokaisessa kaudessa on ylimenoviikko eli palautumisviikko. Lepopäivinä Sanja juoksee, kävelee tai pyöräilee. Iltaisin hän tekee aktiivista ja dynaamista venyttelyä sekä liikkuvuusharjoittelua. Ideana kuitenkin on, että pystyisi seinällä tuottamaan voimaa ääriasennoissa. Toki urheiluhieronta on Sanjan sanojen mukaan ”parasta bestiä!”. Hän vinkkaa, että salilla olisi hyvä treenaa vastaliikkeitä sekä corea esimerkiksi TRX:llä ja jalanostoilla. Sanja suosittelee kehittämään sormivoimaa mikäli haluaa kehittyä ulkokiipeilijänä, mutta olisi hyvä olla parisen vuotta kiipeilyä takana ennen kuin lähtisi otelaudalla treenaamaan. Ihan peruskiipeily halleilla auttaa kehittämään sormivoimaa lempeästi. Hiljalleen kokemusten karttuessa sitä oppii kuuntelemaan itseään sekä miltä ne sormet ja kroppaa tuntuu. Ylipäätään kannattaa kiipeily aloittaa vähemmällä määrällä mikäli on ollut pidempi tauko tai aloittelija. Sanja haluaa ehdottomasti muistuttaa: ”Syökää! On tärkeää pitää ruokarytmit suht säännöllisinä.”
Treenaamiseen motivaatio tulee Sanjalla luonnostaan, sillä häntä ei haittaa kokeilla uutta liikettä ja opetella sitä vaikka kymmeniä kertoja, oli se sitten boksijuoksua, dynoa tai jopa herkkää släbiä. Toki ”hömppäpömppäkiipeilypäiviä” saa olla. Pääasia on kuitenkin nauttia kiipeilystä ja pitää hauskaa!
BetaQueenin tekstit ovat meidän yhteistä käsialaa. ❤️ Taltioimme tarinat podien takaa ja maustamme niitä omien kokemuksiemme kautta.