Jakso 8: Mitä on projektointi?

Jakso ja blogi on tehty kaupallisessa yhteistyössä Camun ja Padadisen kanssa.

Projektoinnille voi olla eri ihmisillä erilaisia määritelmiä. Osa mieltää projektin projektiksi heti kun ensimmäinen yritys reitille on annettu, mutta ei kiivetty loppuun asti. Osa taas ottaa huomioon myös mentaalisien näkökulman ja tunnesiteet reittiä kohtaan. Jotkut taas määrittelevät, reitin projektiksi vasta siinä kohtaa kun sille joutuu antamaan useampia yrityksiä tai palaamaan toisella kertaa sen pariin. Mikä sinun mielestäsi reitistä tekee projektin? Tarvitseeko reitin olla omaa maksimiasi, jotta lasket sen ylipäätään projektiksi?

Julia projektoimassa Voodoota (7A)

Projektointi on työstämistä eli mikä tahansa reitti, joka vaatii useampia yrityksiä kuuluu siihen kategoriaan. – Andy Gullsten

Projektointi vaatii usein sitoutumisen lisäksi myös rautaisia hermoja, toistoja toistojen perään ja joskus jopa vuosien hinkkaamisen kunnes tikki päätyy 27 cragsiin. Suomalainen kiipeilijä Nalle Hukkataival on projektoimisen isä. Hän matkustaakin nykyään ympärimaailmaa etsimässä inspiroivia linjoja. Yksi Nallen kuuluisimmista ex-projekteista on Burden of dreams, jonka tikkaamiseen hän kulutti lähes viisi vuotta elämästään. Sinnikkyys kuitenkin palkittiin ja sendi tuli loppuviimein. Tällä hetkellä Nalle on ainoa, joka kyseisen reitin on kiivennyt toppiin asti.

Projektoinnin merkitys

Julia on aloittanut projektoinnin vasta vuosi sitten, koska aiemmin hän piti sitä vain “isojen poikien juttuna”. Projektoinnin aloittamisen jälkeen hänelle on kuitenkin ehtinyt muodostua lyhyessä ajassa tunneside useampia reittejä kohtaan. Rita on myös löytänyt projektoinnin hohdon vasta kiipeilyskilssien kehittymisen ja asenteen muutoksen jälkeen. Rita on oppinut nauttimaan yksittäisten moovien onnistumisesta pelkän toppiin pääsyn sijaan. Nykyään hänelle toppaus onkin enemmän itsensä ylittämistä kuin pelkkä tavoite. Monica taas on poikkeuksellisesti ollut luonteeltaan aina projektoija ja koittaa laajentaa reviiriään kiipeämällä monipuolisemmin, vaikka sitten helpompia reittejä. Nykyään hän pyrkiikin noudattamaan ”viiden yrityksen taktiikkaa” eli maksimissaan viisi yritystä reittiä kohden ja sitten vaihto.

27 Crags tarjoaa usein ulkoreiteille niin kutsuttuja betavideoita eli videoita tavoista, miten reitin voi kiivetä. Betavideoiden käytöstä löytyy jopa meidän kolmen väliltä eri näkemyksiä. Julia tykkää kokeilla reittejä ensin itse reitinlukutaidon kehittämisen takia. Muutenkin ajatus “boulder problem” viittaa Julian mielestä ongelmanratkaisuun, jota betavideoiden tuijottaminen harvoin mahdollistaa. Rita taas tykkää videoiden katsomisesta, koska niiden kautta voi oppia paljon uutta ja saada näkemystä siitä, miten reittejä kannattaa kiivetä. Näin säästää myös voimia useammille hienolle reitille. Monica on laiska videoiden katsoja ja päätykin useimmiten testaamaan reittejä ensin itse. Kertoo kuitenkin ettei sulje silmiään jos muita on kiipeämässä reittejä ennen häntä.

Betavideo – 27 crags

Avoimet projektit

Julia

Julia ei ole aiemmin projektoinut, joten kaikki seuraavat reitit ovat löytyneet tällä kaudella.

Dance of Pygmies (7A), Meilahti

Hienon profiilin omaava todella tekninen ja voimaa vaativa matala kattoreitti. Julialla reitti on ollut projektina keväästä 2020 asti. Reitti tarjoaa kiipeilijälle tupla toehookkeja, heelhookkeja ja dynaamisia vetoja. Julia suosittelee ottamaan matkaan erittäin hyvin toehookkaamiseen sopivat kengät kuten Solution Compit. Myös Monican projekti.

Solution Comp on oiva kenkä Dance of Pygmies reitin selättämiseen! Kuva: Camu.fi

Trivial Pursuit (7A), Taivaskallio

Klassikko seiska Helsingin Taivaskalliolla. Julian listalle reitti on valikoitunut, koska se lukeutuu hänen epämukavuusalueelleen. Reitti on todella herkkä ja tekninen krimppiralli, joka tarjoaa myös erittäin kuumottavan släbitoppauksen. Todella kitkariippuvainen ja vaatii muutaman sateettoman päivän.

Voodoo (7A), Djupviksgrottorna, Ahvenanmaa

Todella hieno ja pitkä kattoreitti Affiksella. Kruxi ei toimi lyhyellä samalla tavalla kuin pitkällä vaan vaatii feet first tyylisen betan. Julialla reitti on päätynyt to do –listan ehdottomaksi ykköseksi.

Pop the glock (7B+), Kasviken, Ahvenanmaa

Hyvää voimakestävyyttä vaativa reitti. Muuvit eivät ole kovin vaikeita, mutta reitin pituus vastaa nälkävuoden mittaa. Reitti tarjoaa paljon hienoja dynaamisia vetoja ja coremuuveja hänkillä.

Gebardi (7A+), Herttua

Reitillä on lyhyemmälle kiipeilijälle luvassa kovaa core jäkitystä ja aloitus underista sekä todella mitättömästä krimpistä. Muuten reitti kulkee sloupperia pitkin kohti toppia.

Rita

Ritan projektilistalta löytyy näköjään muutama muukin reitti kuin paljon puhuttu Comfort Zone!

Comfort Zone (7A), Palkkivehmas

Rita koki viimeksi balettitanssijamaisen fiiliksen aikaisempiin kertoihin verrattuna tällä reitillä. Pelko on alkanut karsiutua ja yrkät parantua. Luvassa siis släbiä, jolla ei paljon käsiä tarvitse käyttää.

Teknotiikeri (7A+), Jolkby 

Ritalla on tämän reitin alkupäässä vielä hahmotettavaa ja hiottavaa. Keskivaiheilla on tarjolla aika pitkä ja dyynaminen veto, jonka jälkeen päästään suht iisin noin 6A-tason lopetukseen. Tätä reittiä varten kannattaa treenata krimpit ja core tikkiin! Myös Julian projekti.

L’Angle du Serac /L’Angle Facial (6B+), Franchard Isatis, Fontainebleau

Nyt on niin hieno reitti, että rakkaalle lapselle on annettu jopa useampi nimi! Kyseessä onkin kanttia pitkin nouseva vertikaalinen reitti. Jonkinlaisia krimppejä saattaa reitiltä myös löytää hyötykäyttöön, mutta tästä ei ole mitään takuita. 

La Quilla (6C+), Parking, Albarracin

Hookkeja, krimppejä ja pitkiä vetoja. Tätä on luvassa kun suuntaa Albarraciniin ja tarkemmin vielä Parking sektorille.

Rita projektoimassa La Quillaa (6C+)

Monica

Tänä vuonna Monican projektilista ei ole kasvanut helmikuisen onnettomuuden takia. Joitain reittejä on kuuleman mukaan kuitenkin tullut lääpittyä.

Paris-Dakar (6C), Viirilä

Loppukaudesta löytynyt reitti, joka odottaa parempia hookkeja tulevalta kaudelta. Reitti on suht matala ja pitkä. Loppupäässä on aika tiukka veto ylös ja tämän jälkeen alkaa vitosen “kahvaralli”. 

Greatest crimps (7A), Djupviksgrottorna, Ahvenanmaa

Joko krimppisormet syyhyää? Kuten nimikin kertoo niin nyt sitä itseään on luvassa. Alussa tiukka sittari, josta lukotus kohti seuraavaa mieletöntä krimppiä. Suositus: Kannattaa kiivetä hyvässä valossa ja ensimmäisten tiukempien reittien joukossa. 

La Morrena (6C) Parking, Albarracin

Matala reitti, joka tarjoaa lähinnä möngerrystä, slouppereita ja pitkiä vetoja. Reitti muistuttaa eläimen päätä. Ritan kiivetty reitti.

El Ovni (7A), Champiñones, Albarracin 

Mielettömän hieno katto reitti, joka vaatii lyhyeltä kiipeilijältä alkuun möngerryksen tai mahdollisesti dynon, jotta ensimmäisen vedon pääsee toteuttamaan. Pitkä hookkailu reitti, joka osuu Monican ehdottomiin heikkousalueisiin. 

Monica testailemassa El Ovnia (7A)

Projektoinnin opit

Projektointi avaa hyvin silmät omille heikkouksille. Jos projektista löytyy itselle kruxi, joka tuntuu älyttömän vaikealta kannattaa samantyylisiä vetoja toistaa esimerkiksi sisäseinillä. Näin pystyy treenaamaan vain itselle hankalimpia osio reitistä. Eri tyylisten reittien kiipeäminen taas auttaa kerryttämään niin sanottua “moovipankkia”. Reitinlukutaitoa saa myös samalla hiottua kun monipuolistaa omaa tekemistään. Sisällä opittuja taitoja saa siirrettyä moovipankin kasvaessa pikkuhiljaa myös kohti ulkoreittejä. 

Reittien vaihtaminen auttaa jaksamaan. Ei kannata yrittää liian montaa kertaa samaa reittiä vaan siirtyä välillä myös muille reiteille. Kun yrkät alkaa silminnähden huononemaan kannattaa mieluummin lopettaa kuin jatkaa pään hakkaamista seinään. Ehdottoman tärkeää on myös lämpätä kunnolla, jotta paikat eivät hajoa. Samasta syystä täytyy muistaa myös levätä. Useamman viikon reissuilla kannattaakin pitää ihan kunnon lepopäiviä. Monica antoikin näille lepopäiville vinkin: ”Käy kävelemässä lepopäivänä eri alueita läpi ja kerrytä to do-listaa, tämä avaa hyvin silmiä uusille potentiaalisille projekteille!

Älä ota vain yhtä projektia, mulla ainakin vaihtelu virkistää ja ei tule jäätyä junnaamaan niin helposti paikoilleen reitillä. Kannattaa myös keskittyä pieniin yksityiskohtiin ja pyrkiä oppimaan jokaisella yrityksellä jotain uutta. Oli se sitten parempi asento, missä jalat tai miten ottaa otteesta paremmin kiinni. – Andy Gullsten

Lue lisää:

Vastaa