Kotiloiden salat & top 5 kiipeilykohteet Suomessa

Jakso tehty kaupallisessa yhteistyössä Camun ja Padadisen kanssa.

Tässä kakkoskauden päätösjaksossa keskustelimme Jarmo Annusen kanssa kotiloista, niiden rakentamisesta ja matkaamisesta Euroopan halki. Kuulimme myös selviytymistarinoita siitä, kun kaikki ei olekaan mennyt ihan suunnitelmien mukaan…  Oisko Betaa Extrassa luvassa suorituksia ja suosituksia kun Oisko Betaa -mimmit paljastaa suosikki kiipeilykohteensa Suomessa!

Jarmo Annunen ”kotiloitumassa”

Oisko Betaa Extra – Top 5 kiipeilykohteet Suomessa

Näin korona-aikana on hyvä muistaa, että myös meidän ihanasta koti-Suomesta löytyy upeita kiipeilykohteita, joihin voi tehdä niin yhden päivän kuin viikonlopunkin mittaisia reissuja. Alle on listattu muutamia Oisko Betaa -suosikkeja, jotka ovat (ainakin meidän mielestämme) vierailemisen arvoisia kohteita. Lista ei todellakaan pääty tähän, mutta johonkin on se raja on vedettävä.

Camun boulderpaketilla pärjäät myös Oisko Betaa -mimmien top 5 kiipeilykohteissa!

Kuvankaunis Olhava

Repoveden kansallispuiston sydämessä sijaitsee kuvankaunis Olhavanvuori, joka tarjoaa trädikiipeilijälle uskomattoman määrän tähtireittejä. Olhava lukeutuu yhdeksi Suomen korkeimmista kiipeilykallioista. Tämä jylhä, 40 metriä korkea kallioseinämä on siitä poikkeuksellinen, että se kohoaa suoraan lammesta toisin kuin muut kiipeilykalliot Suomessa. Paikka onkin Suomessa ainoita kiipeilykohteita, joka kutsuu paikalle vierailijoita myös naapurimaista.

Olhavalla monet reitit starttaavat veden päältä.

Olhavalla on tarjolla yli 100 kiipeilyreittiä eri tasoisille kiipeilijöille. Monia kuitenkin houkuttelee paikalle suoraan vedestä kohoava ja varmasti seinämän kuuluisin kiipeilyreitti nimeltään Kantti. Reitti on tasoltaan 6a+, mutta tarjoaa jännitystä kokeneemmallekin konkarille harvakseltaan saatavien varmistuspisteiden takia.

Koska suurin osa reitestä starttaa vedenpäältä on kiipeilijöille tarjottu käyttöön Suomen Kiipeilyliiton omistama pieni soutuvene. Veneellä pääsee kulkemaan reittien aloituspisteille, eli laattakivelle tai suoraan veden päältä lähtevien reittien alkuun. Vene tulee aina palauttaa teltta-alueelle, jotta se on kaikkien saatavilla.

Teltta-alue sijaitsee Olhavalammen rannalla ja osa-reiteistäkin alkaa sieltä

Olhava on monille samalla myös retkeily- ja vaelluskohde. Teltta-alueella viihdytään usein päiviä tai ainakin kokonainen viikonloppu. Teltta-alueella on mahdollisuus myös istua iltaisin leirinuotiolla ja ihailla jylhiä maisemia.

Lue Retkilehden blogista lisää Olhavasta.

Kouvolan vielä monille tuntematon helmi – Louhos

Kouvolassa sijaitseva Louhos on monille vielä paikkana tuntematon. Sinne saatetaan pysähtyä matkanvarrella Olhavalle tutkailemaan päätähuimaavaa sporttireittien tarjontaa. Louhoksella on tällä hetkellä lähes 60 avattua sporttireittiä, joista helpoimmatkin ovat linjoina hienoja. Muutamia mainitsemisen arvoisia ovat mm. Esifleikki 5, Pikku porari 5 sekä Porari 6a+.

Louhoksella kalliomuodostelma on hauskasti ”ympyrässä”, joten lähes poikkeuksetta joku sektoreista on varjopuolella. Tämä mahdollistaa kiipeilyn lämpimämpänäkin päivänä. Mainittakoon kuitenkin, että viileä keli ja hyvä kitka ovat monilla reiteillä eduksi. Osa reiteistä on myös hiekkaisia, joten harja kannattaa ehdottomasti varata mukaan mankkapussin kylkeen.

Louhoksella on tarjolla seinämää seinämän perään

Parkkipaikka sijaitsee aivan kiipeilyseinien vieressä, joten lähis ei ainakaan ole kynnyskysymys. Matkaa on noin 50 metriä ensimmäisen reitin alkuun. Parkkipaikalta pääsee myös kapuamaan Louhoksen huipulle, josta on tarjolla komeat näköalat. Tätä kautta pääsee myös jatkojenpelastusreissulle jos reitti sattuukin jäämään puolitiehen. Hyvillä mielin voi siis testailla tiukempien projekteja.

Näköaloja Louhoksen huipulta

Hurissalon helmet

Itä-Suomen helmiin lukeutuvat väistämättä Hurissalon boulderalue sekä Tollonvuoren kiipeilykallio. Leiriytymiseen suosittelemme 70-luvulla suuressa suosiossa ollutta Pistohiekan leirintä-aluetta, jonka kauniilla hiekkarannalla on mukava käydä vaikka piristävällä aamu-uinnilla.

Hurissaloon saapuessa auton saa kätevästi parkkiin hiekkatien varteen, josta on suhteellisen lyhyt lähestyminen pääsektoreille. Hurissalon valtava boulderalue tarjoaa kiipeilijöille n. 150 eri reittiä aina highballeista pienempiin kivenmurikoihin. Yksi alueen tunnetuimmista reiteistä lienee Noitavaimo -sektorin nimikkoreitti Noitavaimo 7C, sekä näyttävimmän linjan tittelin vie varmastikkin samaiselta sektorilta korkeuksiin kohoava kolmen tähden reitti Rovio 7B.

Alueen potentiaali on edelleen valtava ja uusiakin linjoja saisi avattua vielä useita kymmeniä. Greidaus saattaa hämmentää pääkaupunkiseudun matkaajaa, sillä haastetta riittää jo alakutosissakin, ei siis kannata lähteä tänne ”greidinkiilto silmissään”. Reitit ovat kuitenkin greidiin katsomatta monipuolisia, kivenlaatu on hyvä ja maisemissakaan ei ole valittamista. Hurissalossa on mukava viettää myös välipäivää keräilemällä to do-listalle tikkailtavaa.

Rovio 7B:n alle on asetettu poikkipuita turvaamaan pudotusta.

Hyvin lähellä bouldereita sijaitsee myös Tollonvuoren kiipeilykallio. Upealla järvinäköalalla ja laadukkailla, turvallisesti pultatuilla reiteillä varustettu Tollonvuori on myös helppo lähestyä, sillä auton saa parkkeerattua kallion juurella sijaitsevan maitolaiturin viereen. Tollonvuorella tulee välttää liikaa äänenkäyttöä, sillä paikalla on ollut access -ongelmia kiipeilijöistä kantautuvan metelin takia. Reittejä löytyy aina helpoista trädilinjoista vaativampaan sporttiin!

Tollonvuoren oma ”topokirja”.

Punaisen graniitin paratiisi – Affis

Listalta löytyy tietenkin myös Itämeren saaristossa sijaitseva, kaikkien rakastama Ahvenanmaa, toiselta nimeltään ”Affis”. Useita satoja reittejä kattava kiipeilyparatiisi on tunnettu sisäkiipeilymäisistä reiteistä ja upeasta punaisesta graniittikivestä. Ahvenanmaalle pääsee Helsingistä tai Turusta laivalla, josta on lyhyehkö ajomatka esimerkiksi Soltunan leirintäalueelle tai suoraan kiville. Soltunassa on kätevä majoittua joko vuokramökkiin (n.42€/yö) tai teltalla 7€/yö) ja palveluihin sisältyy myös yhteinen keittiö, suihku sekä pieni pihasauna. Ideaalein ajankohta Affiksen reissulle on maaliskuusta toukokuuhun, mutta lokakuuhun asti kelit usein suosivat matkailijoita.

Affikselta löytyy kolme isoa klassikko sektoria; Djupviksgrottorna (Grottan), Fågelberget ja Kasviken. Leirinnän läheisyydessä on myös pienempi sektori (Soltuna), josta löytyy muutama suosittelemisen arvoinen linja, leppoista kiivettävää esimerkiksi lepopäivälle tai ilta/aamukiikuille.

Eldböna 7A, Soltuna.

Djupviksgrottorna on alueista monipuolisin ja aloittelijaystävällisin. Se on tunnettu suurista katoista sekä hyvin sisäkiipeilymäisistä reiteistä, täällä pääsee kiipeämään halleista tutuilla kahvaotteilla! Grottanin punainen graniitti hohtaa upeasti auringonlaskun aikaan ja reitit sopivat niin aloittelijoille, kuin kokeneemmillekkin konkareille.

Booty drag 6C, Djupviksgrottorna.

Fågelbergetin rantasektorille kävelee noin tunnin, mutta kauniit maisemat ja laadukkaat reitit tekevät siitä vierailemisen arvoisen. Ei ehkä aloittejaystävällisin Affiksen tarjonnasta, mutta reittejä löytyy greideissä 5+-8B+.

Kasviken sijaitsee enemmän metsässä, joten se pysyy muita sektoreita paremmin viileänä. Lähestyminen on näistä kolmesta sektorista kaikkein lyhyin ja Kasvikenista löytyy n. 150 reittiä greideissä 3-8B. Uudesta Kasvikenista löytyy vähemmän reittejä, mutta alueella on valtavasti potentiaalia uusille reiteille, joten ei muuta kuin teräsharja mukaan!

Jylhä Reventeenvuori

Reventeenvuori sijaitsee Kouvolan ja Lahden välissä Iitissä. Reittejä löytyy todella monipuolisesti niin trädi- kuin sporttikiipeilijälle. Paikka on loistava niin kokeneemmalle konkarille kuin ulkokiipeilyä aloittavalle. Reittiskaala alkaa nimittäin greidistä 3 ja jatkuu pitkälle 7C:hen asti. Sen lisäksi, että monet trädin treenaajat saapuvat Koulu-sektorille kartuttamaan taitojaan voi myös sporttikiipeilyn aloittelijat saapua kovettamaan liidipäätään 3+ -tasoiselle reitille nimeltään Skidi. Toki tämän lisäksi löytyy myös pitkä liuta nelosia ja vitosia tikattavaksi. Pulttausvälit ovat Reventeellä ystävällisiä, joka on varmasti aloittelijalle iso plussa.

Pulla 6A, Klassikkoaineista

Valitettavastit Reventeenvuoren reittien kuvat, eivät löydy 27 cragsistä, mutta topo-kirjoista löytyy painettuna ainakin osa. Joskus myös parkkipaikan viereisellä taululla oli reittitiedot merkattuna. Sporttireiteistä Reventeeltä tuntuu löytyvän useampiakin klassikoita. Ehkä kuitenkin eniten esille nousseita ovat Kitkakoulu 6B, joka löytyy loogisesti sektorilta Koulu sekä Rautakoura 6b+ sektorilla Urut. Urut-sektori on varmasti monen trädikiipeilijän suosikkeja. Urkupillit 6A+ on ainakin todella näyttävän näköinen linja!

Kitkakoulu 6B, Koulu

Reventeenvuori on upea paikka jylhine maisemiseen. Klassikkoainesta-sektorin vierestä aukeaa myös Iso Pikijärvi ihailtavaksi. Reventeellä tulee kuitenkin pitää matalaa profiilia maanomistajien pyynnöstä. Hiljaisuus on ehdotonta Klassikkoaineista-sektorilla, jotta kiipeilyä saadaan jatkaa siellä myös tulevaisuudessa. Suositus on, että siellä kiipeää vain kaksi köysilinjaa kerrallaan ja kello 19 jälkeen kiipeily loppuu kokonaan.

Yöpyminen ei ole Reveenteellä ok, mutta lähimaastosta löytyy kyllä muita potentiaalisia vaihtoehtoja telttojen pystyttämiseen. Pidetään paikka siistinä ja noudatetaan maanomistajien toiveita niin saadaan nauttia kiipeilystä tässäkin upeassa paikassa myös jatkossa!

Alkoiko puntti tutista ja lähetys jäi tekemättä? Klikkaa itsesi osoitteeseen padadise.com ja vuokraa itsellesi muutama extra pädi!

Lue myös nämä

Vastaa