Kaupallinen yhteistyö: Tenaya Finland

Onko kiipeilykengillä vaikutusta suoritukseen? Pitääkö paikkansa että tiukemmalla kengällä kiipeää kovempaa? Monet kiipeilijät vannovat tiettyjän kenkämallien nimeen, eivätkä voisi edes harkita mitään toista. Jotkut taas kulkevat kehityksen mukana ja päivittävät kenkiään aina uusiin, parempiin versioihin edellisistä. Osa kiipeilijöistä taas sanoo, ettei kenkä tee kovempaa kiipeilijää. Onko tämä asian laita? Lue, millä perusteella Julian ja Monican kengät valikoituvat ja vaikuttaako kenkä todella suoritukseen.
Alkutaipaleella
Julia ja Monica ovat testanneet kiipeilyvuosiensa aikana yhtä jos toista kenkämerkkiä ja -mallia. Heti kiipeilyn alkuvaiheessa kävi selväksi, ettei vuokrakengillä kannata kiivetä jos haluaa edistyä kiipeilyssä. Tätä ohjetta Julia noudattaa myös junioreiden kanssa, jotka siirtyvät perusryhmistä valmennusryhmiin.
Parin ensimmäisen kiipeilykokeilun jälkeen Julia rakastui lajiin ja seuraavaksi siirryttiinkin varusteostoksille Helsingin Kiipeilykeskuksen Puotiin. Ensimmäiksi kengiksi valikoitui hyllyn halvimmat kengät ja samaan syssyyn hommattiin myös valjaat, varmistuslaite ja mankkapussi. Nyt kun perusvarusteet oli hankittu, alkoikin aktiivinen kiipeily, joka on jatkunut tähän päivään asti.
Monican kiipeilykenkien tarina taas alkoi tori.fi:stä, jonka suht suppeasta valikoimasta tarttui matkaan ensimmäiset tossut. Kun kiipeilymetrejä alkoi olla tarpeeksi alla oli aika lähteä metsästämään omaan tarpeeseen sopivampaa, jalkaan istuvampaa ja astetta mukavampaa kenkämallia. ”Kokeilemalla se oma malli selviää. Ensimmäisestä parista tähän päivään on mahtunut monta hittiä ja hutia!” Monica naurahtaa.
Kokeilemalla se oma kenkämalli selviää. Ensimmäisestä parista tähän päivään on mahtunut monta hittiä ja hutia!
Kiipeilykengät vaihtuivat uusiin jo muutamien kuukausien kuluttua, kun kiipeilymetrejä oli kertynyt ja kehittyneemmät tekniikat alkoivat kiinnostamaan. Tämä kenkävalinta osoittautuikin jo haastavammaksi, ”olin aina kuullut puhetta siitä että kengän tulisi olla todella tiukka, jotta kiipeäisi kovempaa, joten valitsin niin pienen koon että jalkoihin särki jo ensimmäisen minuutin aikana”, Julia muistelee. Tällä valintaperusteella kuitenkin mentiin ja tokihan tiukalla kengällä oli helppo astua todella pienillekkin listoille, kun kärki oli tiukka ja terävä. Tuntuma seinään ja otteisiin kuitenkin puuttui, sillä jalka oli puutunut.
”Olin aina kuullut puhetta siitä että kengän tulisi olla todella tiukka, jotta kiipeäisi kovempaa. Valitsin niin pienen koon, että jalkoihin särki jo ensimmäisen minuutin aikana.”

Kiipeilykenkien ominaisuuksilla on merkitystä
Julialla on kokemusta useista eri kenkämerkeistä ja -malleista (Ocun, Scarpa, La Sportiva, Tenaya). Nykyään tärkeimmäksi kriteeriksi valinnassa nousee kengän ominaisuudet. Eri merkeistä löytyy useita eri malleja, joten Julia mielestä kannattaa pohtia, mihin käyttötarkoitukseen kenkä tulee. Kiipeääkö sillä pelkästään ulkona vai sisällä, boulderia vai trädiä, vai kenties kaikkea maan ja taivaan väliltä?
Monica on myös testaillut niin LaSportivan kuin Tenayan tarjontaa. Molempien valikoimasta on löytynyt kapeaan jalkaan sopivia malleja tarpeeksi pienessä koossa. Boulderilla matkaan tarttuu tiukempi malli kun taas köysikiipelyssä mukavuudella on suuri merkitys. ”Olen jo vuosia käyttänyt Tenayan eri kenkämalleja köysittelyssä. Viimeisin löytö on Oasi LV.” Monican kertoo. ”Toki nämä kengät kaivetaan esiin myös pitkillä tai erityistä tarkkuutta vaativilla bouldereilla” Monica jatkaa.
Jos kiipeää esimerkiksi pelkästään boulderia ulkona, on hyvä että kengän kärki on muotoiltu mahdollisimman tarkaksi, sillä jalkaotteet saattavat olla usein mikroskooppisen pieniä kiteitä ja nököjä. Kengän on hyvä olla myös napakasti istuva ja päälliskumin sekä kantapään hyvin muotoiltu jos tykkää huukkailla. Pehmeä ja mukavahko kenkä taas on miellyttävämpi pidemmillä köysireiteillä sekä släbillä ja boxeilla steppaillessa. Kova kenkä ei taivu juurikaan, joten smeeratessa se voi aiheuttaa jännityksen tuomia hikikarpaloita otsalle.
Julia omistaa useammat eri kengät, joita tulee sitten käytettyä eri tilanteissa. Välillä myös pidemmillä reiteillä sekvenssit tai muuvit vaihtelevat niin paljon, että kengiltä vaaditaan eri ominaisuuksia ”joskus mennään jopa eri pareilla jos reitin muuvit vaativat tiettyjä tekniikoita ja haluaa maksimoida onnistumisen”, Julia nauraa.
”joskus mennään jopa eri pareilla jos reitin muuvit vaativat tiettyjä tekniikoita ja haluaa maksimoida onnistumisen”
Köysikiipeilyssä ja pidemmillä bouldereilla Julian mukana kulkee usein Tenayan kengät, vain malli on vaihdellut. Nykyään käytössä ovat Mastiat, kun taas aiemmin suosikkimalli oli huikeaksi släbi -ja huukkikengäksi todettu Mundaka. Tenayan mallit ovat usein todella ”sukkamaisia” jalassa, mutta teknisten ominaisuuksien puolesta ne sopivat myös haastavammille sporttireiteille.
Loppupeleissä kiipeilyssä edistymisen kannalta tärkeintä on opetella erilaisia tekniikoita, pelkkä kenkä ei tee ”kovempaa” kiipeiljää, mutta tekee se kiipeilystä ja sen harjoittelusta mukavampaa ja mutkattomampaa. Tärkeintä on kartoittaa omat tarpeet.
UUTTA! Tenaya Indalo
Voiko kenkä tarjota samaan aikaan paikallaan pysyviä huukkeja, tarkkuutta pienillä otteilla, tasapainoisia askelia bokseilla ja olla silti mukava? No meidän kenkätestauksen perusteella kyllä! Pääsimme hiljattain kokeilemaan Tenayan uutta Indalo -mallia. Tässä kengässä yhdistyi useita eri ominaisuuksia, joista päällimmäisenä mieleen jäivät nämä:
- Voima – Kun jalan asetti otteen taakse sopivassa kulmassa hookki vain oli ja pysyi. Kengän kumi ja muotoilu on selvästi tehty tiukkoja paikkoja varten.
- Tarkkuus – Hallin pienimmätkin jalkaotteet tuntuivat isoilta Indalot jalassa.
- Tasapaino – Boksien päällä taiteilu sujui kuin tanssi. Pelkokerrointa ei ollut kun jalat tuntuivat tarttuvan boksien karheaan pintaan.
- Mukavuus – Kenkiä ei tarvinnut ottaa pois edes juomataukojen ajaksi. Sisäänajo ei ole kyllä koskaan ollut mukavampaa!

Omat Indalot voit tilata kätevästi Varuste.netistä tai käydä hakemassa ne suoraan myymälästä, osoitteesta: Malminkartanontie 1 00390 Helsinki
Lue myös nämä
- Jakso 2: Kiipeilyn aloittaminen ja progressio
- Fyssarin vinkit kehittävään voimaharjoitteluun
- Anna Liina Laitinen ja sporttikiipeily

BetaQueenin tekstit ovat meidän yhteistä käsialaa. ❤️ Taltioimme tarinat podien takaa ja maustamme niitä omien kokemuksiemme kautta.