Uudet ulkospotit & Oisko Betaa -ekstra: Katja Karjalainen ja Duel 8A!

Jakso tehty kaupallisessa yhteistyössä Camun ja Padadisen kanssa.

Tässä jaksossa perehdyimme uusien ulkoreittien avaamiseen yhdessä ulkokivien reittigurun ja pitkän linjan kiipeilijän Marko Siivisen kanssa! Marko on ollut aktiivisesti mukana myös Punkaharjun DWS -lautan rakennustalkoissa, mutta on hän ehtinyt avata myös läjän uusia linjoja PK-seudulle. Oisko Betaa -ekstrassa haastattelussa Katja Karjalainen, joka teki maaliskuussa huikean nousun Fontainebleaun klassikko släbireitille (Duel, 8A).

Uudet ulkospotit

Koronan takia kiipeilijät eivät ole päässeet ulkomaille tikkailemaan, mutta löytyy niitä timantteja myös täältä kotisuomestakin! Marko on avannut kiipeilyuransa aikana useita satoja reittejä ympäri Suomea ja nyt koronan aikana on metsästetty uusia kiviä ja alueita oikein urakalla. Tässä muutamat Markon avaamat ja ensinousemat kolmen tähden reittisuositukset, sekä lisänä Julian ja Monican avaamat ulkoreitit!

Simo Hovari 7B+, Riistavuori.
Chess Boxing 8A, Meilahti.
Julian avaama reitti Hurissaloon
Monican avaamat reitit Kasabergetiin

Oisko Betaa -ekstra, Katja Karjalainen ja Duel 8A.

Maaliskuussa 2021 Pieksämäeltä kotoisin oleva, nykyään Ranskassa asuva Katja Karjalainen löysi itsensä maailman kuuluisimman släbireitin Duel (8A) topista. Ranskan eteläosassa sijaitsevan hiekkakiviparatiisin Fontainebleaun klassikko ei antanut kiivetä itseään helposti, vaan se vaati millintarkan betan hiomista, oikeanlaisen mielentilan, sekä täydelliset sääolosuhteet. Mutta kuka oikein on Katja ja miten hän päätyi Fontsun taianomaisiin metsiin ja Duelin pariin?

Vuonna 2007 Katja valmistui lukiosta Pieksämäellä, jonka jälkeen hän suuntasi Jyväskylään opiskelemaan Romaanista filologiaa. Heti toisena opintovuonna Katja halusi lähteä Lyon’iin vaihtoon kartuttamaan käytännön kielitaitoaan ja tällä reissulla hän tapasikin miehensä Maxin. Lyon’issa vietetyn vuoden aikana hän ihastui Maxin lisäksi myös Ranskan luontoon ja urheilumahdollisuuksiin, joten Katja jymähtikin asumaan sinne hieman pidemmäksi aikaa. Opinnot vaihtuivat liikuntatieteelliseen ja muutaman vuoden kuluttua alkoivat fyssari-opinnot.

Max ja Katja kävivät muutaman vuoden yhdessä ulkona kiipeämässä sporttia, mutta ensimmäinen viikonloppureissu Fontsuun tehtiin vuonna 2011 yhdessä hallilta tuttujen kavereiden kanssa, siitä se innostus sitten lähtikin! Sisähalleilla Katja viihtyy vain silloin, kun säät eivät salli ulkokiipeilyä, mutta hän kokee sen olevan myös yksi kehittymisen osa-alueista.

Katja ja Maxime Albarracinissa, Espanjassa.

Treenaaminen

Nyt Katja on jo neljättä vuotta kiivennyt useamman kerran viikossa ja treenaamisesta on tullut hieman systemaattisempaa. Alkuun riitti vain ulkokiipeily, perusliikkuminen, sekä fontsun erikoisuuksiin totuttelu, nykyään mukaan on tullut myös treeniohjelma ja oheisharjoittelu. Katja sai myös oman osuutensa sormivammoista, mikä toimi ponnistuslautana viikoittaiselle sormivoiman kehittämiselle ja samaan syssyyn hän lisäsi myös liikkuvuustreenin sohvapottuilun oheen. Viime vuodesta lähtien Katja lisäsi treeniohjelmaansa takaisin myös yleisurheiluvuosiltaan tuttuja perusvoimatreenejä.

”Luultavasti myös oman kehoni tunteminen, sen kuunteleminen ja kiipeilyn sekä treenin mukauttaminen niiden mukaan on ehkäissyt isommilta vammoilta, jotka monesti hankaloittavat edistystä,” Katja summaa.

Pensées cachées 7B,

Projektointia

Vuosi sitten Katja asetti itselleen pitkän tähtäimen tavoitteen, Duel 8A:n. Reitti istui tyyliltään Katjan omiin vahvuuksiin, joten se tuntui ehdottomasti kokeilun arvoiselta, kunhan lämpötilat olisivat kohdillaan.

Joulukuussa kivellä käytiin muutamia kertoja työstämässä muuveja ja tammikuussa Max kiipesi reitin. Helmikuun puolella reitin alku rupesi sujumaan aina vaan paremmin myös Katjalta, mikä lisäsi itsevarmuutta sen projektoimiseen.

” Yllätyksekseni menikin sitten se kruksi-muuvi kerran seuraavana viikonloppuna ja tipahdin ylemmissä muuveissa, jotka eivät olleet ihan hanskassa vielä siinä vaiheessa. Tajusin, että tavoitteen täyttyminen voisi olla lähempänä kuin kuvittelinkaan, joten samasssa tuli paljon enemmän uskoa tekemiseen,” Katja kertoo.

Seuraavilla sessioilla Katja oli kadottanut betan kruximuuviin, joten hetki meni taas löytää se millintarkka asento, millä pysyä kruxin herkässä otteessa. Löydettyään muuvin jujun taas, oli aika hioa reitin viimeiset muuvit kasaan, jotka olivat hankalampia lyhyemmille kiipeilijöille.

” Oli vähän sellainen olo että tuo reitti ei antanut minun kiivetä itseään, jos en ihan joka asiaa, (ruumiin asennosta, säätilasta, sormien puhtaudesta ja otteiden millintarkasta asennosta alkaen) hionut nappiin,” Katja muistelee.

Oli vähän sellainen olo että tuo reitti ei antanut minun kiivetä itseään, jos en ihan joka asiaa, (ruumiin asennosta, säätilasta, sormien puhtaudesta ja otteiden millintarkasta asennosta alkaen) hionut nappiin.

Katja K.

Lähetyspäivä

Maaliskuun yhdeksäs päivä vuonna 2021 planeetat osuivat viimein kohdilleen ja Katja tiesi että tänään olisi se päivä, jolloin hän kiipeäsi Duel’in. Ja niinhän siinä kävi, pitkän tähtäimen tavoite saavutettiinkin odotettua aiemmin.

” Kun se päivä sitten tuli, tiesin oikeastaan jo etukäteen että olin valmis. Ei ollut enää mitään häiriötekijöitä, olin vain Maxin kanssa, olin levännyt riittävästi, sää oli viileä muttei liian kylmä. Tunsin muuvit hyvin, tiesin miten valmistautua, mihin mielentilaan hakeutua ja mihin asiaan keskittyä missäkin osiossa. Tiesin reitin jo niin hyvin ettei putoaminen ollut vaihtoehto. Joten vaikka ylhäällä kiljahdinkin onnistumisen vilpittömästä riemusta, toinen ajatus melkein samantien oli että: tässäkö tämä nyt oli? Muutaman viikon oli ajatukset pyörineet pelkästään Duel’n ympärillä, niin tuntui kuin jokin loitsu olisi rauennut! Joten enemmänkin pitäisin Duel’sta muistona sen projektin kokonaisuudessaan, kaikkine vaikeuksineen ja ratkaisujen löytymisineen, kuin sen itse sendin,” Katja kertoo.

Joten enemmänkin Duel’sta pitäisin muistona sen projektin kokonaisuudessaan, kaikkine vaikeuksineen ja ratkaisujen löytymisineen, kuin sen itse sendin.

Katja K.
Duel 8A, Fontainebleau.

Mitä Katjalle kuuluu nyt?

Nykyään Katja työskentelee Urheilufysioterapeuttina Armeijan liikuntakeskuksella ja muutama vuosi sitten he ostivat Maxin kanssa yhteisen talon, joka sijaitsee vain 10 minuutin ajomatkan päässä legendaarisesta Fontainebleau’sta. Idyllisestä kivitalosta löytyy puutarhan lisäksi myös airbnb -asunto, jonne majoittuu kiipeilijöiden lisäksi myös Pariisin vilskeestä maaseudun rauhaan hakeutuvia matkailijoita.

Katjaan arkeen kuuluu kiipeilyn lisäksi myös airbnb -asunnon ylläpitoa sekä lemmikkien ulkoiluttamista ja niiden kanssa touhuilua. Katjan ja Maxin perheeseen kuuluu heidän lisäkseen kolme kissaa; Idylle, Opaline ja Rouka, sekä englannin springerspanieli Rififi. Fontsusta löytyy myös jokaisen lemmikin mukaan nimetty reitti, joten pistetään tikkilistalle ensi reissua ajatellen!


Lisää:

Linkki Katjan ja Maxin airbnb -asuntoon: https://abnb.me/446cWx9l2fb


Katjan mieleenpainuneimmat reitit Fontsussa:

 • Moondance 6A (yksi upeimmista tämän tason reiteistä)
 • Dune de sable 6B ( Katjan ensimmäinen ”projekti”)
 • Moselle 6B+ ( pelottava toppaus, mutta todella kiva reitti oikean betan löydyttyä)
 • Septième ciel 6C+ ( hieno reitti, mutta lyhyen löydettävä oma beta)
 • Le mur cordier 7A (Katjan ensimmäinen ”kunnon” 7A)
 • Patience yago 7A (ylläri-sendi, korkea, ei saa tipahtaa!)
 • Attention chef-d’oeuvre (viha-rakkaus suhde, joka päättyi onnellisesti)
 • Malfrat 7A+ (pieni kattoreitti, ensimmäinen fyysisempi mieleenjäänyt seiska)
 • Onde de chock (ensimmäinen pidempi projekti, sormivamma ja n. 10 sessiota)
 • Supplément d’armes 7B (hienoja huukkeja ja korkeutta)
 • Super prestat 7B+ (klassikko tyylissään)
 • Calamity Jane 7B+ (upea reitti)
 • Sale Gosse 7C (projekti, joka alkoi tilanteessa jossa Katja ei saanut ainuttakaan muuvia tehtyä, mutta palapeli avautui pikkuhiljaa ja säätkin paranivat nostaen sendimahdollisuutta. Toi paljon varmuutta Duel’iin!)

Katjan videohaastattelun reitin työstämisestä voit katsoa VOEMAN konkareiden vetämästä Karpolla on kasi aa -youtubesta: https://www.youtube.com/watch?v=aEIpwODjW8c


Camusta löydät kaiken tarvittavan ulkokiipeilyyn, käy ostoksilla joko verkkokaupassa: www.camu.fi tai Camun liikkessä Kaisaniemessä!
Pädit boulderointiin ja kahvihetkiin kivillä voit vuokrata osoitteesta: www.padadise.com

Lue lisää:

Vastaa